Stryk! – bli din egen redaktör

  • 1 490 kr

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Dela

Stryk! – bli din egen redaktör


Få en handfast metod för hur du renodlar och stryker fram din berättelse ur det första utkastet. 

Denna kurs är till för dig som skrivit ”färdigt” din roman eller dina noveller och nu vill bearbeta texten för att den ska komma så nära sin potential som möjligt. Den är också för dig som vill lära dig att redigera andras berättelser. 

Egentligen är den något så underligt som en skrivkurs där man inte skriver ett enda dugg. Kanske låter det dumt, men faktum är att redigering är en otroligt viktig del i en färdig text och lika nödvändig för resultatet som att skriva den. 

Den bärande idén med kursen är att alla texter kan förbättras genom att stryka ned saker som till exempel: trögar till, förvirrar, blir klichéer, förtar dramaturgin, överförklarar, eller på annat sätt får läsaren att tappa intresset. Att börja med att mejsla fram det som redan finns i berättelsen gör att man också ser vad som saknas. I kursen får du hjälp att hitta berättelsens kärna och förädla ditt språk. 

Kursmaterialets skapare Jens Klitgaard jobbar som lektör, har arbetat med några av Sveriges främsta författare som chefredaktör för Brevnoveller och givit respons på hundratals, kanske tusentals texter som skrivlärare. Han är även utbildad manusförfattare och har gått Biskops-Arnös författarskola.

Materialet kommer ut varje vecka under 8 veckors tid och är indelat i steg som ska hjälpa dig att ta dig an redigeringsprocessen så effektivt som möjligt innan du skickar in din bok till ett förlag, eller ger ut den själv.

Du kommer också kunna ladda ned kursmaterialet som pdf om du hellre vill göra det under en längre period.

ÖVERSIKT

KURSBREV 1: FÖRBEREDELSER

Är du redo för redigeringen? Säg hejdå till författaren och hej till redaktören.

KURSBREV 2: SPRÅKLIGA MISSAR

Vi undersöker de vanligaste språkmissarna och ser vad vi kan stryka bort eller utveckla. Du får en bank med möjliga problem som kan hjälpa dig att få fart på texten och minska risken för att läsaren ska tröttna på ditt språk. 

KURSBREV 3: STORY/INNEHÅLL 

Lär dig de vanligaste hindren för att skapa en engagerande story. Vi går igenom några enkla principer för dramaturgi, lär oss stryka onödigheter och hjälper läsaren att aktiveras.

KURSBREV 4: FÖRSTA LÄSNINGEN

Identifiera de stora problemen och undersök den röda tråden. Lär dig använda kommentarsfunktionen och motivera varför ett stycke eller en mening behöver ses över. Detta kursbrev hjälper dig också med hur du kan kommunicera kring ändringar i texten.

KURSBREV 5: SKRIV ETT LEKTÖRSBREV

Du har nu fått syn på problem i ditt manus. Men vilka är styrkorna? I detta kursbrev lär du dig hur du kan skriva ett lektörsbrev till dig själv, både för att få syn på vad som ska utvecklas och vad som är värt att behålla. 

KURSBREV 6: ANDRA LÄSNINGEN – STRYK!

Nu är det dags att låta rödpennan gå varm. Stryk bort det som inte behövs och se hur din berättelse blir pånyttfödd. När du är klar med detta brev har du en ny, ren version att stå på. 

KURSBREV 7: SKRIV OM

Under tiden som du redigerat kommer du ha hittat partier som du vill skriva om eller utveckla vidare.  I detta kursbrev fokuserar vi framför allt på att förbättra början och slutet, samt tänka på hur man genomför något på ett konsekvent och trovärdigt sätt genom en bra struktur. 

KURSBREV 8: FORMATERING 

De sista stegen i redigeringen handlar om att göra texten så läsvänlig och skön för ögat som möjligt. Här får du bra tips på vägen innan du låter den flyga iväg till testläsare, förlag eller en egenutgivningstjänst.