Stryk! – sommarkurs 2021

  • 4 990 kr

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Dela

Stryk! – bli klar med din roman


Få en handfast metod för hur du renodlar och stryker fram din berättelse ur det första utkastet. 

Denna kurs är till för dig som skrivit ett utkast på din roman eller novellsamling och nu vill få manuset tillräckligt bra för att skicka in till förlag eller för att kunna ge ut själv. Kursen är också för dig som kämpar, skriver om och ändrar i berättelsen, utan att riktigt känna att det någonsin blir färdigt. 

Egentligen är detta något så underligt som en skrivkurs där fokuset inte är på att skriva. Kanske låter det dumt, men faktum är att redigering är en otroligt viktig del i en färdig text och lika nödvändig för resultatet som att skriva den. 

Den bärande idén med kursen är att alla texter kan förbättras genom att stryka ned saker som till exempel: trögar till, förvirrar, blir klichéer, förtar dramaturgin, överförklarar, eller på annat sätt får läsaren att tappa intresset. Att börja med att mejsla fram det som redan finns i berättelsen gör att man också ser vad som saknas. I kursen får du hjälp att hitta berättelsens kärna och förädla ditt språk. 

Följer du stegen kommer du undvika de största misstagen folk gör och ta dig över den sista puckeln för att äntligen bli klar med din roman.

Obs! Det är inte en "vanlig" skrivkurs och lämpar sig inte för dig som precis börjat skriva. För att få ut så mycket av möjligt ur kursen är det bra om du har hållit på ett tag och har material att arbeta med. Du får gärna ha ett färdigt utkast på ett skönlitterärt manus. 

Om kursledaren

Jens Klitgaard har skapat kursmaterialet, jobbar som lektör och har tidigare arbetat med några av Sveriges främsta författare som chefredaktör för Brevnoveller. Han har även givit respons till hundratals elever som skrivlärare. Jens är utbildad manusförfattare och har gått Biskops-Arnös författarskola i prosa och lyrik samt ett påbyggnadsår i dramatik.

Respons 

Du får lämna in 20 sidor text (Times, 12 pt, 1,5 radavstånd) under kursens gång uppdelat på två tillfällen. 18:e juli och 15:e augusti (frivilligt!). Respons gest endast inom ramen för kursen. 

Kursstart: 29 juni. Anmälan sker löpande innan start, men vi har bara plats för max 10 deltagare, så se till att göra din anmälan så snart som möjligt. 

Träffar på Zoom: Vi har grupphandledning vid 4 tillfällen under sommaren där vi diskuterar kursbreven och går igenom ett urval av övningarna. Tisdagar kl 19.30 – 21 ( 6/7 20/7, 27/7, 17/8, med reservation för ev. ändringar).  Säg gärna till i förväg om du vet med dig att du inte kan närvara på alla fyra träffar. Det finns även en sluten facebookgrupp för kursdeltagarna ni kan dela erfarenheter och ställa frågor till mig.

Kurslängd: 8 veckor. Obs! Ingen handledning eller respons ges mellan 28 juli – 15 augusti.

Du kommer också kunna ladda ned kursmaterialet som pdf om du hellre vill göra det under en längre period.

För frågor, läs igenom vanliga frågor, eller kontakta oss här.

Sagt om kursen

”Jag har förstått vikten av den röda tråden och har tappat rädslan för att stryka sådant som jag egentligen ville ha med men som inte hör till, sidospåren har bantats ned betydligt. Jag tycker kursen har varit svår, utmanande, jag har lyfts upp som elev på nivå som varit spännande :-) Kursen har haft en mycket hög nivå.”

Inger Wulf

”Har genom att bearbeta min text fått mycket större självförtroende för det jag skriver. ( … ) Ärligt, hade jag inte gått denna kurs så hade jag aldrig ens vågat tänka på att kanske någon dag bli publicerad... Det var ju bara massor av meningar utan direkt flyt innan.”

Karolina Halldin

”Svårt, seriöst, spännande och mycket fruktbart för skrivandet! ( … ) framför allt har jag nu ett vassare romanmanus som jag vet hur jag ska fortsätta bearbeta”

Pia Cederholm

Läs vår utvärdering av kursen här!

ÖVERSIKT

KURSBREV 1: FÖRBEREDELSER

Är du redo för redigeringen? Säg hejdå till författaren och hej till redaktören.

KURSBREV 2: SPRÅKLIGA MISSAR

Vi undersöker de vanligaste språkmissarna och ser vad vi kan stryka bort eller utveckla. Du får en bank med möjliga problem som kan hjälpa dig att få fart på texten och minska risken för att läsaren ska tröttna på ditt språk. 

KURSBREV 3: STORY/INNEHÅLL 

Lär dig de vanligaste hindren för att skapa en engagerande story. Vi går igenom några enkla principer för dramaturgi, lär oss stryka onödigheter och hjälper läsaren att aktiveras.

KURSBREV 4: FÖRSTA LÄSNINGEN

Identifiera de stora problemen och undersök den röda tråden. Lär dig använda kommentarsfunktionen och motivera varför ett stycke eller en mening behöver ses över. Detta kursbrev hjälper dig också med hur du kan kommunicera kring ändringar i texten om du arbetar med någon annans text.

KURSBREV 5: SKRIV ETT LEKTÖRSBREV

Du har nu fått syn på problem i ditt manus. Men vilka är styrkorna? I detta kursbrev lär du dig hur du kan skriva ett lektörsbrev till dig själv, både för att få syn på vad som ska utvecklas och vad som är värt att behålla. 

KURSBREV 6: ANDRA LÄSNINGEN – STRYK!

Nu är det dags att låta rödpennan gå varm. Stryk bort det som inte behövs och se hur din berättelse blir pånyttfödd. När du är klar med detta brev har du en ny, ren version att stå på. 

KURSBREV 7: SKRIV OM

Under tiden som du redigerat kommer du ha hittat partier som du vill skriva om eller utveckla vidare.  I detta kursbrev fokuserar vi framför allt på att förbättra början och slutet, samt tänka på hur man genomför något på ett konsekvent och trovärdigt sätt genom en bra struktur. 

KURSBREV 8: FORMATERING 

De sista stegen i redigeringen handlar om att göra texten så läsvänlig och skön för ögat som möjligt. Här får du bra tips på vägen innan du låter den flyga iväg till testläsare, förlag eller en egenutgivningstjänst.